Alles over droogtoiletten in een omgebouwde camper, bestelwagen of bus
De vraag naar droogtoiletten komt onvermijdelijk wanneer je begint aan het avontuur van een omgebouwde bestelwagen of camper.
Wat zijn de voordelen en nadelen van droogtoiletten? Wij hebben alle oplossingen voor droogtoiletten in een camper of bus getest en delen ons deskundige advies over toiletten!

Inhoudsopgave
Droogtoiletten
Hoe werkt een droogtoilet?
We gaan recht op de zaak af:

Je doet je behoeften (klein of groot!) in een zak die in een emmer zit en bedekt deze met zaagsel en houtkrullen.
Om de inhoud te verwijderen, gooi je de zak in een geschikte vuilnisbak (de gewone afvalbak) of je kunt de zak begraven (als de zak en toiletpapier biologisch afbreekbaar zijn uiteraard!) door een gat in de grond te graven zodat je na je passage niet ontdekt wordt.
Tip: oorspronkelijk is de inhoud bedoeld voor compostering: daarom is het belangrijk om de urine/fecale materie menging te hebben, omdat urine stikstof bevat. Het is belangrijk om houtkrullen toe te voegen zodat de lucht kan circuleren.
Wat is een droogtoilet?
Het is prima om een droogtoilet te hebben, maar welke accessoires en materialen zijn nodig om het te gebruiken?




- Een emmer voor droogtoilet (voedselveilige plastic of roestvrij staal). Deze materialen zijn glad, dus makkelijk schoon te maken en nemen geen geur op.
- Zakjes (bij voorkeur composteerbare zakken voor droogtoiletten).
- Toiletpapier (ecologisch of composteerbaar als je je afval begraaft).
- Zaagsel of houtkrullen dicht bij het toilet opslaan. (Zorg voor een opslagcontainer).
- Een houten doos of ander frame voor de toiletbril, die geschikt is voor het hanteren van de emmer en als opslag voor zaagsel kan dienen. In ons Combeing-concept, dat een draagbaar droogtoilet en een verwijderbare voorkant en deksel bevat, past de doos perfect bij de andere kits die worden aangeboden, eenmaal bedekt met een kussen. Binnenin de populieren doos voorkomt een uitsparing voor de emmer in de bodemplaat dat de emmer verschuift. De hoogte van de doos zorgt ervoor dat de emmer (met beschermende zakken) net onder het melamine deksel uitkomt om spatwater te voorkomen. Er is voldoende ruimte om een zak van ongeveer 4 kg zaagsel op te bergen.
De voordelen en nadelen van droogtoiletten
Voordelen van het droogtoilet
De voordelen van het droogtoilet zijn talrijk, en daarom hebben we uiteindelijk voor deze oplossing gekozen, die voldoet aan onze technische en ethische criteria:
- Eenvoud omdat het niet kapot gaat en geen loodgieterswerk vereist, super makkelijk schoon te maken: het wordt gebruikt door de meerderheid van de busgebruikers.
- We gebruiken geen water: belangrijk, omdat wateropslag in een bus beperkt is en goed voor de planeet. Een persoon gebruikt 30 liter water per dag voor het doorspoelen van het toilet, wat meer dan 10.000 liter water per jaar betekent!
- Ecologisch nogmaals: geen chemische producten zoals bij chemische toiletten.
- Besparing op het budget, omdat je naast het ontbreken van onderhoud en het kopen van toiletproducten, gratis houtkrullen of zaagsel kunt verkrijgen bij de zaagmolens. Vraag het bij lokale professionals. Je kunt kattenbakvulling gebruiken als je in de problemen zit.
- Geen lozing nodig, dus geen gedoe meer met het vinden van een camperplaats om het toilet te legen en schoon te maken.
- Het neemt weinig ruimte in en is gemakkelijk naar buiten te dragen als je alleen in de natuur bent of onder een doucheruimte tent.
- Essentieel 's nachts, bij regen of als je vastzit in de stad. Het zal zeer gewaardeerd worden, in geval van nood, helaas, bij darmproblemen.
- Het droogtoilet is heel praktisch in het dagelijks leven en maakt het mogelijk om zelfstandig te zijn voor je persoonlijke behoeften.
- De lage prijs, tussen 50 en 150 euro zonder de doos, en 249 euro met de Combeing doos.
Nadelen van het droogtoilet
- Je moet zaagsel of houtkrullen vinden die bij voorkeur niet behandeld zijn. (Zaagmolens, dierenwinkels, internet...). Jaarlijks verbruik voor 2 personen: 0,5 tot 1 kubieke meter per jaar. Je hebt tussen 0,5 en 1 liter zaagsel per gebruik nodig.
- Er is een kleine leercurve om goed te mikken en accidentele urinestortingen te voorkomen. Je kunt een vernis aanbrengen om het hout te beschermen en het gemakkelijk schoon te maken.
Heeft een droogtoilet geur?
Nee, het ruikt niet slecht! En ja, ondanks wat je misschien hoort (meestal van mensen die het nog nooit hebben gebruikt, hoe minder je weet, hoe meer je je mening deelt).

Droogtoiletten ruiken veel minder dan bijvoorbeeld chemische toiletten.
Zaagsel en houtkrullen bedekken de ontlasting en absorberen geuren en vocht. Maar de urine verandert na enkele dagen in ammoniak en veroorzaakt slechte geuren.
Je zult je emmer 1 à 2 keer per week moeten legen als je met z'n tweeën bent!
Hoe gebruik je een droogtoilet?
Een droogtoilet gebruiken: Het is eenvoudig!
- Plaats een eerste beschermingszak om de emmer.
- Plaats een tweede zak (biologisch afbreekbaar) en voeg een laag zaagsel en houtkrullen toe aan de bodem van de zak (2 goede handvol).
- Na elk gebruik, bedek met dezelfde hoeveelheid zaagsel en houtkrullen.
- Leeg je emmer wanneer deze vol is, dus 1 à 2 keer per week.
De kartonnen droogtoiletkits
Droogtoiletten van karton kunnen een tijdelijke oplossing zijn en een eerste stap in de wereld van droogtoiletten!
De kartonnen toiletten in een paar woorden:

- Dit zijn vouwbare kartonnen die binnen 1 minuut opengaan en zich omvormen tot een wc-bril die 115 kg kan ondersteunen.
- Je plaatst een afvalzak bij voorkeur biologisch afbreekbaar erin en kunt zitten om je behoeften te doen. Er worden absorptiepadjes bijgeleverd die zich met urine geleren. Wanneer je klaar bent, sluit je de zak (altijd voor eenmalig gebruik) en gooi je deze weg.
- Als het weer opgeborgen is, past het kit in een kleine ruimte voor het volgende gebruik.

- Voordeel: eenvoudig, geen geur, schoon, elke gebruiker kan zijn eigen kit hebben!
- Prijs: 39 euro voor 1 toilet, 12 zakken en absorptiepadjes.
- Handig, als je geen toilet in je bus hebt en de buitenluchttoiletten gebruikt, om snel te gebruiken in geval van dringend gebruik (s nachts, bij kou, in de stad, bij darmproblemen enz.).
- Niet buiten te gebruiken vanwege de vochtigheid.
Gescheiden droogtoiletten
Principe van gescheiden toiletten
- Bij dit type droogtoilet gebruik je een scheidingswand die in de toiletbril wordt geplaatst. Door deze scheiding gaan de vaste stoffen in een emmer en de urine in een apart opvangfles.
- Je gebruikt altijd zaagsel en houtkrullen voor de vaste stoffen, maar in een kleinere hoeveelheid (tot wel 10 keer minder).
- De prijs zal hoger zijn dan voor gewone droogtoiletten.




Voordelen van gescheiden droogtoiletten
- Je krijgt precies dezelfde voordelen als bij droogtoiletten. (zie bovenstaande voordelen).
- Bovendien is de lediging van de vaste stofemmer aanzienlijk minder vaak. De urinecontainer moet vaak geleegd worden, maar dit is gemakkelijk te doen.
- De scheiding van urine en het ontwerp van de geur- en morsbestendige vloeistofcontainer helpen effectief met het bekende geurprobleem.
Voorbeelden van gescheiden droogtoiletproducten
Een houten kit
- Deze kits zijn bedoeld om in de camper of bus te blijven. Denk goed aan het extra gewicht.
- Let op, de houten kit kan gecombineerd worden met een natuurlijk of elektrisch ventilatiesysteem om vocht en geur naar buiten af te voeren, wat wel enige aanpassingen aan je camper of bus vereist.
Een draagbare kit
- Voor 249 euro, wordt het aangeboden in recycleerbaar polypropyleen voor campers en bussen
- Het kan zelfs buiten de bus worden gebruikt (in een douche-tent of achter een gordijn om het uit het zicht te houden, of zelfs midden in de natuur als dat jouw voorkeur heeft!)

Door zijn lichte gewicht en compacte formaat past het gemakkelijk in een Combeing-box met een verwijderbare voorkant of een verwijderbare voorkant en bovenkant, waardoor het goed integreert met de andere modules van Combeing.
Er is zelfs nog ruimte in de doos om zakken zaagsel of houtkrullen op te bergen.
Verhalen van vanlifers: wanneer droogtoiletten in een bus essentieel worden

Verhaal 1: “We gingen naar openbare toiletten en de natuur. Het was nooit een probleem totdat... we allebei ziek werden!” Wanneer het regent, het -20°C is of als je je niet goed voelt (ja, ook dan!), is het hebben van een toilet en waterpunt in je bus of omgebouwde bestelwagen meer dan welkom.

Verhaal 2: “De droogtoiletten helpen ons wanneer we wildkamperen. Wanneer mogelijk gebruiken we openbare toiletten, want als je het droogtoilet elke dag moet gebruiken, heb je veel houtkrullen nodig.”

Verhaal 3: “Het droogtoilet is er alleen voor noodgevallen als we geen andere keuze hebben: wanneer het hard regent, het -5 graden is, op een druk parkeerterrein en er geen wc is binnen 50 km. Kortom, het is een REDDINGSOOPLOSSING.”
Maar voor de meeste gebruikers van omgebouwde bussen of campers zijn droogtoiletten essentieel. We zien steeds meer "roadtrippers" van campers die hun chemische toiletten zelf ombouwen naar droogtoiletten om ecologische redenen.
In sommige landen, zoals Nieuw-Zeeland, zullen droogtoiletten zelfs verplicht worden in alle campers.
De verschillende accessoires voor droogtoiletten
Welke zakken voor droogtoilet?

Deze composteerbare zakken voor droogtoiletten verzamelen de houtkrullen en je behoeften. Zodra ze vol zijn, sluit je ze en zet ze in de compost. De zakken gecertificeerd "OK Compost" zullen binnen een periode van 10 tot 45 dagen in een industriële composteerder gemakkelijk afbreken. Reken op 8 tot 12 maanden in je eigen compostbak.
Welk zaagsel voor droogtoilet?
Het gebruik van zaagsel en houtkrullen is essentieel om de geuren en het gebrek aan spoeling te beheersen. Je zult vaak gratis zaagsel krijgen bij zaagmolens, aangezien het hout natuurlijk is, in tegenstelling tot bij de schrijnwerkers. Kies dennen- of sparrenhout voor hun aangename geur. Vermijd exotisch hout, behandeld hout en geperst hout vanwege de chemische behandelingen en het gebruik van lijm.

Zaagsel

Houtkrullen
Goed om te weten: Voor de puristen, zaagsel is te fijn om alleen als toiletvulling voor droogtoiletten te gebruiken.
Vanwege de grote absorptiecapaciteit door de fijnheid, laat het geen lucht door en verstikt het het materiaal. Als de lucht ontbreekt, verandert de urine in ammoniak met de daarbij behorende slechte geur. Gebruik het in combinatie met droge, fijne houtkrullen die de vloeistoffen zullen absorberen zonder samen te klonteren en de lucht doorlaten.
Je kunt natuurlijk ook andere materialen gebruiken, zoals stro, hooi, herfstbladeren, hennepvezels, miscanthus, enz... maar vermijd zand, aarde, as of kattenbakvulling, omdat deze geen organische stoffen bevatten die essentieel zijn voor compostering! In geval van nood kun je bij grote tuincentra, dierenwinkels of boerderijcoöperaties hennepzaagsel vinden (onder het dierenafdeling) of zaagsel voor konijnen zonder toevoegingen.
Het is beter om het simpel te houden en zaagsel of houtkrullen van zaagmolens te gebruiken.
Door azijn toe te voegen, een lepel om de 2 à 3 dagen, voorkom je de vorming van ammoniak in de urine.
Als een goede vulling (miscanthus of hennep) wordt gemengd met actieve kool, biedt dit niet alleen een ecologische oplossing, maar is het ook erg praktisch voor het legen van de vaste stoffen. Je hoeft alleen maar de biologisch afbreekbare zak dicht te maken en weg te gooien, de urine kan naar het riool of verdund als compost worden gebruikt.
Ecologisch toiletpapier uiteraard!

We gebruiken veel toiletpapier per jaar, dus het is beter om ecologisch toiletpapier te gebruiken, vooral als je je afval begraaft.
Transformeer uw bedrijfswagen in een camper in 5 minuten.
Combeing is de ideale oplossing voor eigenaren van bedrijfsvoertuigen, busjes en campers die hun voertuig tijdelijk en in enkele minuten een andere functie willen geven voor hun vrijetijdsbesteding.
44 advies
Wat onze klanten zeggen...
Joel Joel
5 maand(en) geleden
Welverdiende 5 sterren. Geweldig team Een simpele e-mail resulteerde in een aankoop. Ik voelde me overwogen, serieus genomen en in het middelpunt van de belangstelling. Eenmaal daar was Matthieu meer dan ongelooflijk. Echt bovenaan. Kon al mijn wensen bevredigen en vervullen. De familie bedankt je.
Hervé LOZES
7 maand(en) geleden
Een ingenieus en goed doordacht concept, kwaliteitsmateriaal en precisieproductie, met een attent team, ik raad het ten zeerste aan!
Laetitia Coudrai
7 maand(en) geleden
We hebben een paar maanden geleden een Combeing-kit gekocht voor onze VW T5-transporter en we zijn er zeer tevreden mee! De levering was gratis en snel. De klantenservice is van topklasse, of het nu gaat om informatie of reactievermogen. De kits kunnen worden aangepast aan uw type voertuig, maar ook aan uw gebruik, of het nu om de wegmodus, de nachtmodus of de dagmodus gaat (met tabel). Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij raden het ten zeerste aan. En een grote dank aan Mathieu voor het sturen van hem lekkers!!
Laurent Gréco
9 maand(en) geleden
Een geweldig team, een product van hoge kwaliteit, een zeer concurrerende prijs. Wij hebben onze omgebouwde bestelwagen verkocht omdat onze jaarlijkse gebruikstijd zo'n dure investering niet rechtvaardigde. We hebben een bedrijfswagen gekocht die we naar onze wens hebben omgebouwd, met de mogelijkheid om de configuratie aan te passen aan onze behoeften, na het talrijke, zeer professionele advies dat we van COMBEING hebben ontvangen. Het team nam de tijd om ons te verwelkomen in het bedrijf en onze modules samen te stellen zodat we een indeling op maat kregen met alles wat nodig is om zelfstandig te wonen: gas, waterpunt, elektriciteit, toilet, zonnepaneel, douche... Kortom , alles wat nodig is om aangename momenten te beleven volgens onze wensen zonder dat ons voertuig moet worden goedgekeurd in VASP. Nogmaals bedankt aan het hele team voor hun welkom, hun beschikbaarheid en hun professionaliteit die het echt verdienen benadrukt te worden
Domie Palet
10 maand(en) geleden
Zeer tevreden over de modules, snelle levering, een supervriendelijk team, bedankt Mathieu voor zijn advies en zijn professionaliteit, top!!!! Wij raden zonder mate aan...
Johann Manassian
1 jaar geleden
Echt geweldig, het team is echt cool, de verkochte producten (sportkit voor VW T6 voor mij) zijn echt geweldig (maar daar twijfelde ik niet aan, ik had alles al gepland dankzij hun website, maar met hun advies heb ik een paar veranderingen die beter bij mij passen). Ik heb ook de gespoten kurkisolatie gedaan voordat ik mijn kit ophaalde, supereenvoudig en mooi resultaat. Ik raad het echt meer dan ooit aan. Bedankt en veel succes in uw nieuwe pand.
caroline faure
1 jaar geleden
Zonder aarzeling 5 sterren voor dit professionele bedrijf in de modulaire opzet van Vans en Vans. Speciale schreeuw naar Mathieu, die wist hoe hij moest luisteren en alle oplossingen voor mijn beperkingen vond, terwijl hij mijn budget respecteerde! Het team is geweldig, de vriendelijke sfeer! Ik raad het aan!!
Laurent FOUCHARD
2 jaar geleden
Ik was op zoek naar een bestelwagen die zo modulair mogelijk was en die gebruikt kon worden als dagelijks voertuig, bedrijfswagen of vrijetijdsvoertuig, en met de Combeing Full-kit vond ik precies wat ik zocht voor mijn L1H1-bestelwagen. Ik heb verschillende keren met Mathieu en Raphaël gesproken, hun oplettendheid, hun reactievermogen en hun beschikbaarheid, evenals hun advies en hun diensten, waren zeer waardevol om mij te begeleiden bij mijn keuzes... Kortom, zeer goed gemaakte kits, gemakkelijk en snel te plaatsen op zijn plaats, evenals een geweldig team, kan ik dit vriendelijke bedrijf ten zeerste aanbevelen...
Stephane Picard
2 jaar geleden
We maakten een afspraak, Mathieu verwelkomde ons hartelijk en leidde ons rond in de werkplaats, daarna gingen we naar het gebied van keuze om samen te vatten en de prijsopgave te maken. Wij beschikken over alle nodige technische uitleg, advies en feedback. De jongen is oprecht en super professioneel. Onze keuze is gevalideerd en het helpt ons gedurende de tijd die nodig is om de modules op te zetten. Nogmaals, veel advies en tips, dankzij hem. Op papier vond ik het idee ronduit briljant, maar in de bus is het nog leuker, de mogelijkheden zijn eindeloos, de kwaliteit is top, alles is tot in het kleinste detail doordacht. Uiteindelijk bevestigt het dat we met mijn 1m70 probleemloos aan de overkant kunnen slapen en dus de tafel 's nachts op zijn plek kunnen houden. Conclusie: we zijn boven verwachting tevreden. Bedankt COMBEING, bedankt aan de briljante uitvinder en bedankt Mathieu voor je advies
Onze sterke punten & waarden
Geen VASP-homologatie nodig
Verzending binnen 48 uur
Kom en ga met uw kit
Lokale en ambachtelijke productie
Laag ecologisch impact
Professionele integratie (ESAT)
Oneindige combinaties naar wens
Onze kits passen zich aan elk type bestelwagen aan. Combeing kiest de juiste vloeren voor uw bestelwagen, u hoeft alleen maar de boxen naar wens op deze vloer te verplaatsen. In enkele seconden schakelt u van een configuratie met een tafel en zitplaatsen naar een groot bed dat de volledige binnenruimte van het voertuig bedekt.